تشخیص ساک حاملگی – سونوگرافی بارداری

0 ۷۰,۲۴۱

اولین سونوگرافی در دوران بارداری با هدف تشخیص ساک حاملگی و بررسی احتمال حاملگی خارج از رحم یا حاملگی مولار انجام می‌شود. این سونوگرافی در اوایل بارداری و معمولاً دو یا سه هفته بعد از عقب افتادن عادت ماهانه انجام می‌شود. پزشک در این سونوگرافی، وضعیت شکل‌گیری ساک حاملگی، جنین و همچنین وجود ضربان قلب جنین را بررسی می‌کند.

تشکیل ساک حاملگی، در کدام هفته بارداری؟
ساک حاملگی از اولین نشانه های باردار شدن است که می توان در سونوگرافی مشاهده کرد.
ساک حاملگی از اولین نشانه های باردار شدن است که می توان در سونوگرافی مشاهده کرد. ساک بارداری، جنین و مایع آمنیوتیک را که باعث تقویت و حفاظت از جنین می شود، در بر می گیرد.
وجود ساک بارداری قطعا نشانه بارداری است، اما همیشه به معنای بارداری سالم و طبیعی نیست.
در یک چرخه طبیعی بارداری این ساک از هفته پنجم تا هفتم پس از آخرین چرخه قاعدگی شکل می گیرد و در سونوگرافی واژینال در هفته سوم تا پنجم، قابل مشاهده است. سونوگرافی واژینال نسبت به سونوگرافی شکمی حساسیت بیشتری دارد و تصاویر واضح تری نشان می دهد. زمانی که اندازه هورمون HCG بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ باشد ساک بارداری شکل گرفته است.

تشکیل ساک حاملگی جواب قطعی است؟
اما سوالی که مطرح می شود این است که مشاهده ساک حاملگی در سونوگرافی می تواند یک بارداری طبیعی را تضمین کند؟ کارشناسان معتقدند وجود ساک بارداری نشان دهنده بارداری است، اما نمی تواند تضمین کننده سلامت بارداری و پایان طبیعی آن باشد.

بعد از تشکیل و مشاهده ساک، نشانه مثبت دیگر بارداری مشاهده کیسه زرده جنین است. تا زمان ایجاد جفت، کیسه زرده مسئول تغذیه جنین است و نشان دهنده سلامت بارداری است. در بعضی از بارداری ها ساک حاملگی در سونوگرافی تشخیص داده شده اما کیسه زرده شکل نگرفته است.

کیسه زرده را می توان در هفته پنج و نیم تا ششم بارداری در سونوگرافی واژینال تشخیص داد.

اگر ساک حاملگی در سونوگرافی مشاهده شود، آیا تضمینی برای بارداری است؟ کیسه بارداری قطعا به معنای بارداری است، اما تضمینی نیست که بارداری شما سالم باشد و به طور طبیعی ادامه پیدا کند.
برای مثال بعد از اینکه کیسه مشاهده شد، نشانه مثبت بعدی این است که یک کیسه زرده در داخل آن ایجاد شود. این کیسه مواد مغذی را برای جنین در حال رشد مهیا می‌کند تا زمانی که جفت جایگزین شود و بنابراین یک شاخص مهم برای تشخیص بارداری سالم است.
در برخی موارد، ساک حاملگی در سونوگرافی دیده می‌شود، اما بعد از آن کیسه زرده دیده نمی‌شود. این کیسه معمولا در هفته‌ی ۵ تا ۶ بارداری و از طریق سونوگرافی ترانس واژینال قابل مشاهده است.

سونوگرافی برای مشاهده ساک حاملگی زود انجام شده است
– ساک حاملگی معمولا بین هفته سوم بارداری تا هفته پنجم بارداری، یا در زمانی که سطح hCG به 1500 تا 2000 برسد توسط سونوگرافی واژینال قابل مشاهده است.
– قبل از آن، حتی در بارداری های قطعی نیز ساک حاملگی در سونوگرافی قابل مشاهده نیست.
– اگر 5 هفته از بارداری گذشته باشد و یا سطح hCG بالاتر از 2000 باشد دیده نشدن ساک حاملگی نشانه وجود مشکل است. اما هنگامی که مقدار hCG زیاد نباشد، یا هیچ مدرک قطعی از بارداری وجود نداشته باشد احتمالا بارداری در مراحل اول خود می باشد. در این مورد سونوگرافی ضروری است.

ساک بارداری در روزها و هفته های بارداری
سن بارداری را می توان از راه های مختلف تخمین زد. یکی از روش های محاسبه سن بارداری بررسی اندازه یا قطر ساک حاملگی می باشد. یک راه ساده آن است که به اندازه ساک بارداری به میلی متر، 28 روز (4 هفته) اضافه کنید.

ساک حاملگی خالی نشان دهنده چیست؟
– ممکن است برای مشاهده ساک بارداری زمان مناسبی نباشد.
– معمولا ساک بارداری در سونوگرافی واژینال از هفته سوم تا پنجم باید مشاهده شود. یا زمانیکه hCG به 1500 تا 2000 رسیده باشد. اگر بارداری از هفته پنجم گذشته باشد، یا سطح hCG بالاتر از 2000 باشد، نبود ساک حاملگی به احتمال زیاد نشان دهنده یک مشکل است. در غیر این صورت باید مجددا سونوگرافی انجام شود.
– بارداری خارج از رحم است.
– وقتی ساک بارداری در رحم قابل مشاهده نباشد، احتمال بارداری خارج از رحم وجود دارد. بارداری خارج از رحم می تواند خطرناک باشد، اما معمولا عدم وجود ساک حاملگی مربوط به تاریخ اشتباه بارداری است. پزشک قادر به تشخیص حاملگی خارج از رحم است و درمان مورد نظر را توصیه می کند. اگر بارداری خارج از رحم زود تشخیص داده شوند، نیازی به جراحی نیست.
– شاید جنین سقط شده باشد.
– اگر در ابتدای بارداری خونریزی داشتید یا علائم سقط جنین را تجربه کردید، عدم وجود ساک بارداری به معنای سقط زودهنگام است. اگر سطح هورمون بارداری کم شود و ساک بارداری نیز مشاهده نشود، تشخیص قطعا سقط جنین است.

تفاوت میان ساک بارداری در بارداری واقعی و بارداری پوچ
ساک حاملگی در حاملگی واقعی و پوچ دارای تفاوت‌هایی است که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:
در سونوگرافی شکمی، زمانی که قطر ساک حاملگی به 20 میلی متر رسید، کیسه زرده قابل مشاهده است.
در سونوگرافی واژینال اگر اندازه قطر ساک حاملگی بیشتر از 25 میلی متر بود و جنینی وجود نداشت حاملگی پوچ می‌باشد.سونوگرافیسونوگرا
ساک بارداری در انتهای رحم قرار داشته و با یک دیواره سفید رنگ احاطه شده است. شکل ساک حاملگی به صورت یک دایره یا بیضی بوده و به یک طرف رحم متمایل می‌باشد.

اگر ساک حاملگی دیده نشود
دلایل احتمالی مختلفی برای نبود ساک حاملگی وجود دارد. این دلایل می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
– تاریخ‌ اولین روز آخرین قاعدگی اشتباه است. این یک دلیل معمول است و ممکن است صرفا به این معنا باشد که می‌بایست دیرتر آزمایش بدهید. مقایسه این نتایج با میزان hCG که احتمالا اگر آن‌قدر که شما فکر می‌کنید از بارداری شما نگذشته باشد ، پایین‌تر از ۱۵۰۰ است، می‌تواند مفید باشد.
– بارداری رخ داده اما به صورت زود هنگام جنین سقط شده است. این احتمال وجود دارد که خیلی زود دچار سقط جنین شده‌اید (بارداری شیمیایی). کاهش میزان hCG نیز می‌تواند نشانه سقط جنین باشد.
– بارداری خارج رحمی دارید. اگر میزان hCG شما بین ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ باشد اما ساک حاملگی دیده نشود، می‌تواند به این معنا باشد که بارداری خارج رحمی دارید.
بارداری بیرون رحمی می‌تواند یک مورد پزشکی اورژانسی باشد و اگر امکانش وجود داشته باشد پزشک شما آزمایش‌های بیشتری خواهد کرد و درباره گزینه‌های درمانی صحبت با شما حرف می‌زند.
دلیل اصلی که سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می‌شود، تشخیص بارداری درون رحمی و منتفی دانستن بارداری بیرون از رحم است. اگر بارداری بیرون از رحم تشخیص داده شد، سونوگرافی برای چگونگی مدیریت آن مفید است.
هدف از آزمایش زودهنگام الزاما تشخیص صحت و سن جنین در بارداری درون رحمی نیست. با این حال، در صورت تشخیص بارداری درون رحمی هم صحت و هم سن جنین مشخص می‌شود.

بارداری خارج رحمی
بارداری خارج رحمی نوعی بارداری است که تخمک بارور شده در دیواره رحم جایگزین نمی‌شود. تخمک بارور برای رشد مناسب می‌بایست روی دیواره رحم قرار بگیرد.
در بارداری بیرون از رحم، تخمک بارور در لوله فالوپی جای می‌گیرد، لوله‌ای که تخمک را از تخمدان به رحم می‌رساند. وقتی تخمک بارور در لوله فالوپی گیر می‌کند، می‌تواند آسیب زیادی به لوله بزند و اگر درمان نشود ممکن است موجب پارگی لوله فالوپی و منجر به خونریزی داخلی و شوک و حتی مرگ مادر شود.
برای همین بسیار مهم است که بارداری خارج از رحم تشخیص داده شود.
در زمان حاضر، بسیاری از بارداری‌های خارج از رحم در اتاق اورژانس توسط سونوگرافی تشخیص داده می‌شود. به علت این‌که این نوع بارداری می‌تواند بسیار خطرناک باشد، بخش اورژانس به شرط آنکه پرسنل آن آگاه و کارآزموده باشند جای خوبی برای تشخیص آن است.
بانوان با بارداری خارج از رحم که در بخش اورژانس تحت نظارت قرار می‌گیرند در صورت لزوم می‌توانند درمان فوری لازم را دریافت کنند.

نتیجه گیری
سونوگرافی اولیه یک روش نسبتا آسان برای پیگیری بارداری است و نتایج آن همراه با نتیجه آزمایش خون می‌تواند برای شما و پزشکتان روند پیشروی بارداری را مشخص کند. کیسه بارداری اولین ساختاری است که پزشکان در سونوگرافی اولیه به دنبال آن می‌گردند.
زمانی که (در هفته بین ۳ تا ۵ بارداری) کیسه مشاهده شود، می‌تواند نشانه مثبتی باشد. گفته می‌شود که گاهی کیسه تا هفته ششم بارداری هیچ نشانی از جنین ندارد.
از طرف دیگر، گاهی کیسه بارداری مشاهده نمی‌شود. معمول‌ترین دلیل برای این، تاریخ نادرست است یعنی، زود مراجعه کرده اید. اما اگر کیسه حاملگی دیده نشود، یا اگر آزمایش خون نشان دهد که باید کیسه‌ای وجود داشته باشد، احتمالا سقط یا بارداری خارج از رحم است.
بارداری می‌تواند یک اتفاق شادی بخش باشد، اما گاهی هم با اضطراب همراه است، زمانی که همه چیز آنطور که می‌خواهید پیش نمی‌رود.
به دوستان و اعضای خانواده خود تکیه کنید. اگر فکر می‌کنید سقط جنین کرده اید و یا دچار بارداری ناخواسته شده اید، ممکن است ضربه عاطفی بزرگی بخورید.
به هر صورت به یاد داشته باشید که همیشه می‌توانید یک بار دیگر امتحان کنید. به احساسات خود احترام بگذارید و اجازه دهید زمان همه چیز را حل کند.

 

رادیولوژی و سونوگرافی مرکزی تهرانپارس

  • آدرس مرکز: تهرانپارس ، چهارراه تیرانداز ،شماره 118
  • شماره مطب: 77705261-021
  • شماره مطب: 77875950-021
  • ساعت کاری : صبح ها 12/30 – 8/30 – عصرها 20-16

سونوگرافی بارداری – سونوگرافی – سونوگرافی تهرانپارس – رادیولوژی و سونوگرافی مرکزی تهرانپارس – رادیولوژی تهرانپارس – رادیولوژی خوب تهرانپارس – رادیولوژی شرق تهران – سونوگرافی خوب شرق تهران – سونوگرافی شرق تهران – سونوگرافی محدوده تهرانپارس –  رادیولوژی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× ثبت نوبت آنلاین و ارسال نسخه